VVIP bB

Saturday, December 31, 2011

Kereta Imaginasi Kanak-kanak

Pernah tak masa anda kecil-kecil dulu, anda melukis kereta masa depan anda sendiri? Sebenarnya saya pernah. Seingat saya, seawal 7 atau 8 tahun lagi saya sering meluangkan masa dengan melukis pelbagai model kereta imaginasi saya. Dari yang boleh digunakan di udara, hinggalah kereta yang boleh menyelam di air.

Disebabkan kanak-kanak sering berimaginasi inilah, maka syarikat pengeluar kereta terkemuka iaitu TOYOTA, telah mengadakan "The Dream Car Art Contest" untuk menerokai imaginasi kanak-kanak dalam mereka bentuk kereta masa depan. Pertandingan ini diadakan saban tahun semenjak ianya mula diperkenalkan pada tahun 2004. [LIHAT SINI]


Pertandingan ini telah pun berlangsung di Pakistan yang mana ianya memberi peluang kepada kanak-kanak serta ibubapa belajar dan sedar bahawa kereta-kereta pada hari ini direka oleh jurutera pengankutan, perndustrian dan pereka automotif dan bukannya jurutera.

Terdapat pelbagai kategori yang ditawarkan iaitu bawah 10 tahun, 10-12 tahun, dan 13 - 15 tahun. 3 pemenang akan diterbangkan khas ke JEPUN untuk majlis anugerah khas.

Apa yang membanggakan, kanak-kanak kini sedar tentang masalah di persekitaran mereka seperti masalah kesesakan lalu lintas. Kebanyakan daripada mereka, mereka kenderaan yang mampu mengatasi masalah ini seperti kereta terbang dan sebagainya.

Fatimah Noor, 12 tahun mendapat tempat pertama dalam lukisan bertajuk "Monyet Kereta" dan juga berjaya mendapat tempat didalam senarai top 30 antarabangsa dan satu-satunya wakil daripada negara Pakistan.


Ia tidak memerlukan seorang saintis roket untuk melihat mengapa Fatimah membuat kereta berbentuk monyet , bahkan kereta Fatimah sepatutnya dapat bergerak seperti seekor monyet dengan bantuan pokok-pokok untuk mengelakkan kesesakan lalulintas. 

Syed Ali Ishaq, 9 tahun mendapat tempat kedua dengan kereta aiskrim. Idea ini dilihat sebagai satu langkah untuk mengatasi keadaan global dengan masalah cuaca yang  terik pada masa kini. 


Adeel Ahmed, 8 tahun, mendapat tempat ke-3 dalam lukisan bertajuk "Kereta Burung".


Taha Farooq, 11 tahun, datang dengan idea ambulans berkaki tinggi yangmana boleh memastikan tidak ada sesiapa lagi yang mati disebabkan dengan kesesakan lalulintas. Tidak dinafikan bahawa peperangan telah memberi kesan yang mendalam dan berpanjangan terhadap minda kanak-kanak di Pakistan.


Muhammad Ali Abbasi, 13 tahun, telah melukis sesautu yang dipanggil "Hijau Kedamaian". Sifat tanggungjawab boleh dilihat melalui kanak-kanak ini seawal usia mereka. 


Pertandingan seumpama ini dapat membuka minda ibubapa untuk melihat minat anak-anak mereka yang lebih cenderung kearah mana, dan menjadi tanggungjawab para ibubapa untuk memastikan anak-anak mereka dapat mencapai imaginasi anak-anak mereka lebih-lebih lagi negara pada masa kini yang kekurangan pereka automotif.

SUMBER: pakwheels

Sayangnya, negara Malaysia tidak tersenarai dalam 80 buah negara di 4 buah benua yang layak untuk menyertai pertandingan ini pada tahun ini [LIHAT SINI] . 

p/s: Simpati dengan kanak-kanak di negara kita yang tidak berpeluang untuk menyertai pertandingan ini.

Read more »

Apa yang Bakal Pelajar Universiti Perlukan?????

Assalamualaikum w.b.t...tidak lama lagi bakai-bakal mahasiswa akan melangkah ke alam universiti.. Sebagai seorang yang senior dekat Universiti ni, saya ada tips berguna untuk adik-adikku semua..Sebelum adik-adik melangkah ke alam universiti, adik-adik perlulah memantapkan/memperkasakan diri dalam skill-skill berikut bagi melancarkan proses pembelajaran adik-adik semua.......skill-skill itu adalah......

1. Skill komunikasi yang baik
-skill ini amat penting untuk adik-adik bagi berkomunikasi dengan baik dengan pensyarah mahupun rakan-rakan...dengan skill ini jugalah akan menaikkan populariti adik-adik dan dapat kenalan baru yang ramai

2. Skill mengampu yang tinggi
-skill ini amat diperlukan apabila adik-adik mendapat markah kuiz yang rendah.. dengan skill ini, adik-adik dapat menaikkan lagi carry mark adik-adik dengan pensyarah.

3. Skill menipu yang mantap
-skill ini amat berguna apabila adik-adik selalu sangat termiss kelas tanpa sebab dan kebetulan pada hari adik-adik tak datang kelas tu, diadakan pula kuiz. Skill ini boleh membantu adik-adik untuk mendapatkan second chance daripada pensyarah.

4. Skill merayu yang excelent
-skill ini amat baik diamalkan bilamana carry mark adik-adik tersangatla rendah., dengan skill ini, adik-adik sekalian dapat membuat test/kuiz untuk kali kedua. tapi peratus peningkatan carry mark tu tidak la tinggi sangat...

5. Penglihatan yang tajam
-skill ini akan memudahkan adik-adik bilamana sedang menghadapi kuiz/test, adik-adik hanya perlu jeling orang sebelah ajer...tanpa skill ini, adik-adik semua akan terkapai-kapai sorang-sorang bile dapat soalan yang agak mencabar...

6. Peramah yang teramat
-untuk menjadi seorang yang berjaya di universiti, adik-adik perlu lah jadi seorang yang peramah.. dengan itu, adik akan dapat ramai kawan, dan seterusnya akan memudahkan adik-adik untuk mengopy assignment....Dengan skill ini juga adik-adik akan dikenali oleh para lecturer. Dengan itu, adik-adik akan mudah untuk mendapat hint/klue untuk test/exam.

7. Memiliki handfon yang canggih
-untuk tips ini, saya tidak tahu untuk meletakkan ianya sebagai salah satu skill ataupun tidak. Namun dengan adanya handfon yang mempunyai kamera ini, adik-adik mampu untuk mengambil gambar untuk dijadikan rujukan semasa menjawab test/kuiz, dan mampu untuk berkomunikasi dengan rakan-rakan yang berada jauh dari adik-adik semasa test/kuiz tersebut.

8. Memiliki instinct yang kuat
-skill ini amat berguna apabila adik-adik tidak diberikan sebarang hint menjelang musim peperiksaan, dengan skill ini, adik-adik mampu untuk meramal topic apa yang masuk nanti.

tapi AWAS ye adik-adik, jika tertangkap, ini padahnya :-


Kes Penipuan
Sekiranya pelajar didapati terlibat dalam sebarang kes penipuan, di mana penipuan di sini merujuk kepada salah satu atau mana-mana gabungan dua atau lebih daripada kes-kes seperti:-
Meniru atau plagiarisme
Menyalian laporan atau sistem pelajar lain
Memuat-turun keseluruhan perisian atau sistem dari sumber lain
Mengupah atau meminta otang lain untuk menyiapkan laporan atau sistem
Menyalahguna hasil orang lain
maka hukuman tatatertib akan diambil terhadap pelajar berkenaan mengikut Akta Universiti dan Kolej Universiti 1971, Kaedah-kaedah Universiti Sains Malaysia (Tatatertib Pelajar-Pelajar) 1999 yang boleh membawa kepada pelajar "digantung daripada menjadi seorang pelajar universiti bagi tempoh yang ditetapkan", atau "dipecat dari universiti" atau hukuman-hukuman lain yang sewajarnya

Nasihat: Nasihat saya, jadilah pelajar yang berkualiti, dan jujurlah dengan diri sendiri. Ramai orang yang berkejar-kejar untuk mendapatkan pointer yang tinggi sampaikan kita alpa dengan tujuan sebenar kita untuk belajar iaitu untuk mencari keredhaan Allah. nasihat ini ditujukan juga untuk diri sendiri. Moga-moga diri ini dapat menjadi salah seorang pelajar yang berkualiti suatu hari nanti.
Read more »

Monday, December 26, 2011

Pekerjaan Impian Kanak-kanak

Biasanya kanak-kanak mempunyai berdozen-dozen cita-cita apabila mereka dewasa kelak. Sesetengah daripada mereka telahpun meletakkan target di minda mereka, manakala yang lainnya hanya tunggu dan lihat kemana arah tuju hidup mereka. Pekerjaan sebagai angkasawan, kini tidak lagi menjadi pekerjaan yang popular bagi kanak-kanak masa ini mengikut kajian daripada The Marist Poll. Disini saya menyenaraikan 10 pekerjaan yang paling popular di kalangan kanak-kanak di Amarika Syarikat pada tahun 2011.

 Pekerjaan Impian Kanak-Kanak (6-12 thn)

10. Model/Pakar Pemakanan (dietitian)




9. Penyiasat (spy)

8. Pelakon (actor)


7. Juruterbang (pilot)


6. Pegawai Polis (police officer)


5. Bomba (firefighter)


4. Penyanyi (singer)


3. Atlit (athlete)


2. Doktor Haiwan (vet)


1. Doktor (doctor)


Agaknya apalah pekerjaan impian kanak-kanak di Malaysia yer? teringat waktu kecil-kecil dulu, teringin sangat mengikut jejak langkah bapa dan abang yang menjadi askar. Namun, bila melangkah ke IPT, bidang yang lain pula diterokai...anda pula bagaimana???

Read more »

Tuesday, December 20, 2011

Rentetan Peristiwa Isu Meludah

pada 17 dis, ahli pemuda umno telah menunjukkan kecetekan mentaliti mereka melalui sebuah video di utube...rentetan daripada tomahan mereka, pihak mahasiswa telahpun membuat kenyataan rasmi berhubung dengan isu tersebut....






melalui video ini, jelas dibuktikan bahawa negara kita amat memerlukan golongan akademik utk menyertai politik...kita jelas boleh menilai tahap mentaliti antara dua golongan tersebut...suka untuk saya mengigatkan, MANSUH AUKU bukan hanya berkisar tentang mahasiswa sahaja, tapi berkisar tentang keseluruh ahli akedemik tak kira lah di universiti ataupun kolej pengajian yang lain..





saya selaku salah seorang yang dicengkam dgn auku sudah penat dengan mainan politik murahan macam ni...hari ni anaunce nk mansuh auku, pada masa yang sama still buat rayuan utk memenangkan kerajaan melalui kes saman 4 mahasiswa yang ditangkap semasa kempen pilihan raya kecil...hari ni anauce mansuh ISA, tapi masih membuat tangkapan tahanan tanpa bicara...video dibawah ini hanyalah jenaka sahaja berikutan kehangatan isu ini...





perang melalui laman sosial jelas lebih selamat dan tidak memerlukan banyak modal..





pada saya, isu turunkan bendera yang xsampai 5minit bukanlah satu isu yang amat besar berbanding isu2 negara yang lain...apa yang dikesalkan, tindakan segelintir penyokong najib dilihat sebagai satu cara untuk membodek dan melobi perdana menteri kita.....





dan terbaru, wira mahasiswa telah diserang oleh seseorang yang tidak dikenali...taksub sangat dengan seseorang yang jelas suatu tindakan yang tidak wajar...kita memerlukan seorang pemimpin yang berani, bijak dan tabah untuk merencana negara suatu hari nanti...kita memerlukan golongan akedemik bagi memberi pandangan yang bernas demi kemajuan negara walaupun pandangan tersebut amat memeritkan...jika benar tindakan mahasiswa yang menurunkan bendara yang tak sampai 5mnt itu biadap dan kurang ajar, adakah tindakan mengugut ingin meludah, mencederakan serta menyerang peribadi Adam Adli itu suatu tindakan yang beradap???

ingin saya ingatkan sekali lagi, yangmana auku bukan hanya untuk mahasiswa sahaja..malah untuk keseluruhan ahli akedemik...kita telah ditindas untuk kesekian lamanya, jika bukan sekarang, bila lagi???kami bukan berniat untuk gulingkan kerajaan, kami hanya meminta agar akta ini dimansuhkan...

ayuh mahasiswa sekalian, tunjukan sokongan anda semua dengan meng'LIKE' page We Are All Adam Adli . sebagai tanda sokongan moral kpd perjuangan mereka...

harus diingatkan, negara kita hari ini ketandusan pemimpin yg mempunyai sifat kepimpinan. menara gading bukanlah tempat untuk melahirkan pelajar yang lemah dan tidak bermaya, malahan menara gading merupakan tempat yangmana melahirkan dan mengasah sifat kepimpinan untuk mamacu negara pada masa hadapan...marilah kita berbalik kepada sejarah lampau yang mana negara kita telah berjaya melahirkan individu yang berpengaruh pada masa ini tanpa melalui AKTA AUKU ini seperti Anuar Ibrahim, Hishamuddin Rais, Adi Satria, Ibrahim Ali dan ramai lagi...

cerita lanjut [DISINI]
Read more »

Monday, December 19, 2011

hadoi....hadoi.....

 jp gi  ade 2 test...bkn nak cakap aku tak prepare, tp kurang prepare.....jam da kol 1 lebey ni, tp utk test CX programmer pukol 9 esk langsung tak study lg, project utk CX programmer langsung xbuat, esok pas test tu, terus presnt project....test tu memg open book, tp book tu mesti kena totally tulis tangan..aku kalo bab2 menyalin note ni memang malas sesangat.....pastuh kol 2 ptg lak test electrical power system plk..br cover 2/3 % rasenya...lepas tu plk, kene submit 2lab report.., sume nak pulun hari ni...sabo jela..hadoi~~~ mate da layu, hati makin malas....haiseyh...cam mana nk jadi mahasiswa cemerlang ni...

time ujung minggu, dok bz melayan cite jepun, cam ni la jd nya skrg ni...kan da gelabah...padan muka aku...
errr...ni bukan entry utk merungut,, tp nk share masalah...ehehhe...p/s: xbaik merungut, tuhan xsuke...
Read more »

Saturday, December 10, 2011

maaf

cerita ni aku copy daripada facebook Hatiku Milik Nya...



Seorang lelaki, amat mencintai seorang perempuan. Lalu bergerak untuk menikahi perempuan yang dia cintai. Perempuan itu, merasakan dirinya terpaksa, dan di awal ketika lelaki itu melamar, perempuan itu bercerita itu dan ini kepada rakan-rakannya, sedangkan perempuan itu tidak mengenali lelaki itu dengan baik pun ketika itu.

Masa berjalan. Nyata sepanjang mereka menjalani proses ta'aruf semasa pertunangan, lelaki itu berbeza daripada apa yang disangka perempuan itu sebelum ini. Tetapi telah terlepas cerita, perasaan tidak senangnya, kepada rakan-rakan yang mengenali. Cerita itu berpindah dari mulut ke mulut, ditokok tambah, disalah faham, dan akhirnya Lelaki itu ditohmah, dicerca, difitnah. Seperti penjenayah layaknya dia dalam hubungan itu.

Lelaki itu pernah berkata: "Wahai tunangku, bersihkanlah semula namaku. Tidakkah engkau sekarang bahagia?"
Perempuan itu menjawab: "Alah, perkara sudah berlalu. Janganlah dikau simpan di dalam hatimu. Kita kena memaafkan orang. Jadi pemaaf."
Mudah. Lelaki itu tersenyum kelat. Dan diam.

Masa berjalan, dan mereka selamat melangsungkan perkahwinan.
Sehari selepas itu, lelaki itu membawa isterinya ke satu padang.
"Pinjam phone awak, sayang."
"Nah. Nak call siapa? Kenapa tak pakai awak punya phone?" Isterinya bertanya.
Tanpa menjawab, lelaki itu terus melempar telefon isterinya ke hujung padang.
Si isteri terdiam.
Kemudian lelaki itu memandang kepada isterinya.
"Maafkan saya." Dia bersuara.
Si isteri masih tergamam. Lelaki itu pergi ke hujung padang, dan mengambil telefon bimbit itu semula. Casingnya telah retak.
"Nah, saya bagi semula. Maafkan saya." Lelaki itu meletakkan telefon isterinya pada tangan isterinya.
"Ke... kenapa...?" Isterinya terketar-ketar. Perasaan bercampur baur. Matanya bergenang.

Lelaki itu sekadar tersenyum.
"Awak. Lihat. Apakah apabila saya minta maaf kali pertama itu, phone awak akan kembali, kalau saya tidak pergi ambil?"
Diam.
"Kemudian awak lihat. Apakah apabila saya minta maaf kali kedua itu, phone awak yang dah retak ini, terus menjadi seperti sebelum saya baling?"
Diam. Air mata mula mengalir.
"Dan bayangkan kalau saya tidak ambil semula. Dan saya sekadar cakap pada awak: Maafkanlah saya. Kita kena memaafkan orang. Jadilah pemaaf. Apa awak rasa? Apakah phone awak akan automatik kembali kepada tangan awak dalam keadaan baik?"
Dan air mata itu mengalir deras.

"Sayang, maaf tidak boleh memutarkan waktu. Dengan kita bersungguh menebus kesalahan kita, cuba perbaiki keadaan yang telah kita kucar-kacirkan, pun tetap tidak boleh memutarkan waktu. Yang terjadi telah terjadi. Tetapi sekurang-kurangnya, itu menunjukkan kesungguhan kita dalam meminta maaf, menenangkan sedikit, mengubat sedikit, hati orang yang telah kita lukakan."

"Hati saya lebih fragile daripada phone awak, awak tahu?" Dan lelaki itu menarik perempuan itu pada dakapannya. "Awak kena tebus salah awak, dengan menjadi isteri yang baik kepada saya."

Dan perempuan itu tidak mampu berkata-kata.
Pada kala itu, di dalam jiwanya hanya ada satu harapan:
"Kalaulah boleh diputarkan masa. Sungguh, dia selama ini telah melukakan orang yang amat mencintainya."

------------------------------------------------------------------
Saya 'spice up' sikit cerita ni. Haha. ^^
Tapi moral of the story, macam itulah. Kita ini, kadang-kadang bila buat salah pada orang, kita senang sahaja nak claim pada orang itu agar jadi pemaaf. Sedangkan, kita pula, meminta maaf sambil lewa sahaja.

Kita terlupa, bila kita ketuk paku pada dinding, kalau kita cabut balik semula pun, bekasnya tetap masih ada.

Maka sebaiknya kita berfikir 1000 kali sebelum sakitkan hati orang, fitnah orang, cerca orang, dan kalaulah 'ter'buat juga, usahalah bersungguh-sungguh menebus kesalahan kita. Jangan sekadar pandai mengucap 'maaf' sahaja.

Read more »

Sunday, December 4, 2011

image vintage style

original picture

 final work....


untuk belajar lebih lanjut....,lihat tutorial disini [KLIK]
Read more »

Saturday, December 3, 2011

kuatkan semangat! Allah ada bersamamu......

Sahabatku, kuatkan hati mu tatkala ujian Allah datang mengujimu. Kuatkan iman mu untuk hadapi ujian ini dengan redha, tabahkan dirimu untuk mengharungi sisa-sisa hidup ini. Tiada kata-kata dari ku yang dapat menenang kan hatimu, tiada kata-kata yang dapat melupakan kesakitanmu, tiada kata-kata yang dapat menghapuskan kesusahan mu selama ini. 

Aku minta maaf sangat-sangat sebab tak dapat berkata apa-apa bilamana mengetahui musibah yang menimpa dirimu. Aku terkejut, tergamam bila dapat tahu tentang itu. Doa ku semoga engkau tabah dan cekal dengan ujian ini. Jangan lah engkau bersedih dengan musibah ini, dan ingatlah bahawa ganjaran besar menantimu di akhirat kelak untuk orang-orang yang bersabar dengan ketentuan Allah SWT, ingatlah bahawa kesabaran bersama penderitaan adalah besar pahalanya berbanding kesabaran bersama nikmat. dan Yakinlah musibah yang menimpa mu ini hanyalah sementara sahaja di dunia ini, di akhirat kelak jua lah yang kekal abadi. 

Sedarlah wahai sahabatku bahawa setiap deritamu, sakitmu, pedihmu akan menghapuskan dosa-dosa mu sebelum ini. Allah tidak pernah menganianyai hamba-hambanya. Dan setiap perancangan Allah SWT adalah yang terbaik untuk hamba-hambaNYA. Allah Maha mengetahui atas tiap-tiap sesuatu.

“…Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi(pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu. Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui.”. (surah Al-Baqarah ayat 216)

Sahabatku, disini aku ingin memohon maaf padamu, andai selama ini layanan ku terhadap mu tidak semesra layananku pada sahabat yang lain, semoga engkau tabah menghadapi ujian ini. Aku berharap engkau dapat menerima ujian ini sebagai satu titik permulaan untuk menuju kebahagiaan [KLIKDISINI]. 
Read more »

Tuesday, November 29, 2011

game yang aku main tatkala boring...





hai...hari ni aku termiss kelas...alang-alang da lepas kelas, update la blog kejap.aku nak citer satu game pc yang aku suke sangat main mase aku bosan...iaitu game football manager...dalam game ni aku ambik team Manchester City...haha..kesian Roberto Mancini, da jadi kuli aku pulak...

sebenarnya game ni agak bosan sikit, membe2 aku boleh kira dgn jari jer berapa orang yang main, bagi yang tak minat tu, memang langsung tak tengok la, tapi orang macam aku ni tetap setia main menda ni berulang-ulang kali,...
sehingga hari ni, aku baru lepas 1 season....dan sepanjang season tu, ade sedikit lawak bagi aku...

1.- jurulatih  Andre Villas-Boas dah ken pecat ngan bos dia...baru jer jadi haad coach, da kene pecat, xsempat habis season plk tuh, dalam game ni, tak taw la plk die jd coach ape plk lepas tuh.. kalo macam Arsene Wenger, pun kene pecat gak, tapi sekarang jadi head coach untuk kelab Velencia.
2.- kelab aku menang kesemua piala/trofi yang dipertandingkan...daripada yang kecik2, hinggalah yang beso2....
3.- nama aku sebaris dgn sir Alex Furgoson plk tuh. coach terbaik sepanjang zaman..sape tak bangga beb, nama melayu ada kat senarai coach terbaik...tapi tu dalam game ni jelar....hehehe

nie bukti pencapaian aku...hahaha...graf 11/12 tu da sampai ke puncak dah, 9 piala beb...sape tak bangga,haha...players yang aku baru beli, toksah cakap la...memang banyak..maklumla, kelab terkaya kan...duit banyak sangat sampai tak tahu sape nak beli...hahaha...

Read more »

Monday, November 28, 2011

edit terbAru ^^,

gambar edit yang terbaru...sebelum ada yg komen pasal shadow gmbar ni yg tak berapa kena, baik aku cakap dulu...hahhaa...susah kot nk buat shadow tu...bukan senang oooo...
ni kalo gambar betul ni, memg dah lama aku kene baham ni...sume jenis haiwan ganas ade, rimau, serigala, polar bear pon ada, nasib baik singa tak de jer tu.....hahaha...dasyhat tol...
Read more »

Saturday, November 26, 2011

Pensil dan Pemadam

Pensil : “Maafkan aku pemadam…”

Pemadam : “Maaf apa Pensil?? Kamu tidak melakukan apa-apa kesalahan apapun kepadaku…”

Pensil : “Aku minta maaf kerana aku selalu membuatmu terluka. Setiap kali aku melakukan kesalahan, kamu selalu berada disana untuk menghapusnya. Namun setiap kali kamu membuat kesalahanku terhapus, kamu kehilangan sebahagian dari dirimu. Kamu akan menjadi semakin kecil dan kecil setiap masa…”

Pemadam : “Perkara itu memang benar…Namun aku sama sekali tidak merasa keberatan. Kau lihat, aku memang tercipta untuk melakukan hal itu. Diriku tercipta untuk selalu membantumu setiap saat kau melakukan kesalahan. Walaupun suatu hari, aku tahu bahawa aku akan pergi dan kau akan mengganti diriku dengan yang baru.

Aku sungguh bahagia dengan perananku. Jadi kau tak perlu khuatir. Aku tidak suka melihat dirimu bersedih…”

Apa kena mengena pemadam dan pensil dengan kita?

Pemadam adalah ibu bapa kita…
Pensil adalah diri kita sendiri….

Orang tua akan selalu ada untuk anak-anaknya…Untuk memperbaiki kesalahan anak-anaknya…

Namun kadang-kadang, seiring dengan perubahan masa …

Orang tua akan terluka dan akan menjadi semakin kecil…(Bertambah tua dan akhirnya meninggal).

Walaupun anak-anak mereka pada akhirnya akan menemui seseorang yang baru (Suami,isteri,anak dan keluarga mertua).

Namun ibu bapa tetap merasa bahagia atas apa yang mereka lakukan terhadap anak-anaknya dan akan selalu merasa tidak suka bila melihat buah hati tercinta mereka berasa sedih.

“Hingga masa ini…

Saya masih menjadi Si Pensil…
Perkara ini sangat menyakitkan diri saya…
Melihat “pemadam” atau ibu bapa saya semakin bertambah “Kecil” dan “Kecil” seiring dengan perjalanan waktu.

Kelak suatu hari…
Yang tertinggal hanyalah “habuk” si pemadam
Segala kenangan yang pernah saya lalui dan miliki bersama mereka…”

SUMBER : > isu hangat > SZ LiHiN
Read more »

Monday, November 14, 2011

Surat Rayuan Rasmi berkaitan dengan kegagalan melengkapkan modul subjek softskill 2

[nama terpaksa dirahsiakan],

Universiti [nama terpaksa dirahsiakan],
Beg Berkunci 12,
Kuantan,
25500 Pahang.

__________________________________________________________________________

[nama terpaksa dirahsiakan],

Ketua Program Kemahiran Insaniah,

Pusat Bahasa Moden dan Sains Kemanusiaan,

Universiti [nama terpaksa dirahsiakan],
Beg Berkunci 12,
Kuantan,
25500 Pahang.

Puan,

Rayuan berkaitan dengan kegagalan melengkapkan modul UHS2011

Merujuk perkara diatas, saya [nama terpaksa dirahsiakan] ingin menyatakan bahawa saya telah menghadiri kesemua modul UHS2011 dan menafikan sekerasnya bahawa saya tidak hadir pada 16 Oktober 2011 iaitu pada aktiviti 2 berlangsung.

2. Berikutan dengan status gagal/tidak kompiten dalam melengkapkan modul UHS2011 yang telah pihak puan nyatakan, saya merasakan amat dukacita dan teraniaya. Saya merasa ragu bilamana nama saya turut disenaraikan gagal menghadiri aktiviti 2, walhal saya telah menghadiri kesemua modul dan telah mendaftarkan id sebelum program berjalan. Saya juga merasa ragu dan kesal dengan fungsi pihak puan (fasilitator) yang mengambil id pelajar sebelum aktiviti berjalan, sedangkan nama saya tidak termasuk dalam rekod kehadiran pihak puan.

3. Disini saya sertakan lampiran mengenai saksi kedatangan saya pada hari tersebut.

4. Sehubungan dengan itu, saya ingin merayu agar pihak puan dapat mempertimbangkan status gagal/tidak kompiten saya dalam subjek UHS2011 ini. Jasa baik pihak puan amatlah diharapkan dan saya dahului dengan ucapan ribuan terima kasih.

Yang benar,

………………………………………….

[nama terpaksa dirahsiakan]


Read more »

Wednesday, November 2, 2011

pembakar semangat


aku sebelum ni dah berapa kali dah failed subjek core dalam bidang aku...tapi mujur la adanya gambar ni...jadi semangat skit nak study subjek yang tah pape nih.....

Read more »

Monday, October 17, 2011

gambar edit yg tak menjadi

Read more »

that is engineer

mencabar seyh!!!!!
(ambik kt fb jeni)
Read more »

Friday, October 14, 2011

bole jela~~~

malam2 minggu cm ni tetiba terasa cam nk tambah ilmu lagi dalam adobe photoshop ni... satu2 tutorial aku bukak....hahaha...semangat betul! kalau belajar pn aku buat camni, kompem setiap sem 4 flat...tp tu lah, ble masuk bab belajo je, rase malas teramat, bab2 merepek cam ni, rajin plk...ish3..antara yang aku dah belajar, macam kat bawah ni yer....

yg ni aku br belajar wat effect kt tulisan...tulisan jadi berapiiiiiiiiiiii....

yang ni saje suke2...xde edit ape sgt pn...cume byk main ngn calour jer....

ni plk aku cube wat effect sharpen image...xnampak sangat pn effect ie..bole jelaaa..

gambar ni plk, sebenarnya ambik guna kamera anset vga je, tapi bgs la, lepas edit, xnampak sgt ambk gne anset kamera...

banyak lagi kene belajo ni... byk lg yg xtaw ni...aiseyh...test dgn asignment makin memanggil,tp aku, masih macam ni...aduiiii....
Read more »

Thursday, October 13, 2011

puas ati


hahaha...puas! aku puas! sgt puas!!!! setelah setahun lebih blog ni stay dengan layout sama, akhirnya pada malam ni akhirnya aku telah berjaya membuat transformasi pada blog ni. lupe lak nk print screen sblm tuka...tp xpe, tg penting blog ni dah jadi makin ringan, mankin ringkas dan xde dah widget2 yang nampak kebudak-budakkan...maklum la, umo da tue, xkn nk letak yg merepek lg kan..


apa yang baru dlm blog aku neh??? kalo korang perasan, ada dua button kat side sblh kanan tu. button tweeter ngn fb. ha, kalo korang nak kod dia, mintak jela ngn aku. kompem bg...ada slide show pasal dunia engineering. dunia aku la tu nanti..hehehe...warna plk, aku pilih wane yg lembot2 jer, xdela sakit mata tgk nt, lagi satu, blog ni, kalo korang klik kat mana2 link, die akan otomatik open in a new tab.maknanya kalo korang klik kat mane2 website yg aku share ke ape ke, main page blog ni tetap akan ada.kalo nak kod yg ni pn,mintak jela..free of charge....rasanya, tu jela kot. hahaha....bye.. take care...
Read more »

Tuesday, October 11, 2011

hobi baru

sejak dua menjak ni aku mule rasa minat nk mengdekati adobe photoshop...hahaha..da lame kot tinggalkan bab2 mengedit gambar ni...smalam baru start balik.. aku xdela expert mana pn, br belajar beb...kalo ada otai2 adobe kat lua tuh, bole la turunkan siket bakat kt aku yer...harap sgt neh...hehehhe.....

ni la gambar mula2 sekali aku edit. mstila gambar sendiri beb..hahaha...mula2 belajar, cume main ngan contras warna jer...tengah terkial2 nk cari tool yg lain..











lepas puas main ngn ton warna, cuba nk edit background plk...hehehe...klik continue reading yer....
Read more »

Friday, September 16, 2011

sedehnyer

dulu aku ade post pasal i love pets! kn, pastuh bile aku balik jer rumah baru-baru ni, yang paling aku terkejot, arnab lion head tu, due2 ekor dah syahid....huhu.. dipercayai mati disebabkan kepalanya tersangkut kat sangkar buatan tangan ayah aku...sangkar tu agak jarang kot...yang sekor lagi tu meningal disebabkan kaki die sangkut kat sangkar tu jugak...suspek dalam kes ni ialah sangkar arnab tuh...maybe die jeles kot orang dok pakat sayang kt arnab tuh....




Read more »

Friday, September 9, 2011

gambar si baulu dulu dan sekarang


assalamualaikum....aku tak taw la nape aku semangat sangat nak tunjukkn kat korang gambar-gambar lame aku.. hahaha...korang tengok jela ea...



ha, ni gambar aku mase skola menengah... yang botak tuh aku la yer.mase tu aku siap ngn baju maroon ngn tie pink lagi tuh ...hahaha...lawak la plk... tu uniform pengawas keceriaan...mase tuh aku berisi la skit...skrang pon berisi gak, tapi tak la cam dulu tuh..hehehe....dulu saiz seluar aku 34 tau!!!...beso beb...



gambar ni plk mase awal-awal masuk matrix dlu.. aku dulu warga KMPP tau.. (kolej matrikulasi pulau pinang)...mase ni muke masih jernih lagi..haha...hari-hari study kat libry..hehe.baru keluar kampung la katekan...sblm ni mane kenal lagi tempat-tempat orang ni..



ha, ni plak mase dah nak abis matrix dulu... korang tengok la sdrik, betape banyak nye berat aku susut mase tuh...hahahha



ha, nila gambar terkini...hahaha...SEJARAH SUDAH BERULANG!!!!! aku da jadi gemok balik...hehehe...tak salah aku gemok kan....n tak salah jugak aku enjoy ngn life aku ni..hehe...


Read more »

Monday, September 5, 2011

Lucu Tapi Sakit Hati!!!!



Semua ibubapa boleh dikatakan suka berbangga-bangga dengan pencapaian anak masing-masing. Semenjak dari tadika hinggalah masuk dialam perkerjaan.Allhamdulillah, aku telah dikurniakan dengan pengalaman sebegini supaya aku dapat berkongsi sebahagiaannya dengan pembaca blog ni.

Kisahnya begini, pada minggu kedua umat Islam menunaikan ibadah puasa, aku dengan mak aku pergi kerumah sepupu aku, katanya dia telah selamat melahirkan anak sulung dia. Kebetulan masa tu ada ibu mertua dia.

Nak dijadikan cerita, mak cik tu (ibu mertua sepupu aku tu) tanya pada aku, “anak ni belajar kat mana?” aku pun dengan bangganya menjawab, “saya ni belajar kat UMP makcik.” “Ooo UMP, Universiti Pahang la tu kan?”, sambungnya. “a’aah, betul la tu makcik”, jawabku ringkas. “Dulu, sebelum masuk universiti ni belajar kat mana?”, sambungnya lagi. “ Dulu saya ni belajar kat kolej matrikulasi Peneng makcik”. “Umur anak ni berapa?” tanyanya lagi. “Ooo, umur saya baru 22 tahun jer”. “Tahun dua la ni kan sekarang ni?” “Betul la tu makcik”..........

Read more »

Tuesday, March 22, 2011

saman!!!!

alahai, mase tengah-tengah sem ni lar aku kene saman....da lar duet tengah kering sekarang neh.aku bukan kene saman ngan polis, tapi dengan pak gad,huhu... aku kalo kat jalan raya kt luar tu, bukan main sopan lagik bawak motor...kete ker lori ker, kalo ada yang bawak perlahan tu, tak sanggup aku nk memotong.

tapi tak taw la kenape lar aku kene saman hari tuh...salah aku jugak..sebab aku bawak moto wrong way... tapi jalan clear kowt..takde keter pown...hehehe... dah puas mujuk pak gad tuh, langsung tak makan pujuk...huhu...

tetibe jer teringat lagu nih...pada generasi baru yang tak taw langsung pasal lagu ni, video pn aku letak sekali...lirik pon ada gak...


Read more »

Wednesday, March 16, 2011

aku suke drama neh


-Dr Gregory "House" (Hugh Laurie)-

hye sume...kali ni aku nak share satu drama yang paling aku minat. nak kate aku peminat no 1 drama ni, tipu la kot, sebab aku dah banyak dah miss episod die..hehe..tengok pn kalo betol-betol ada masa free..hehe...sekarAng pon, aku baru je tengok season 6. hehe...sibuk la katekan..ingat senang ker jadi student nih..


ni bukan citer baru yer..citer ni dah lama dah, selalu main kat AXN..aku saje jer nak share ngan korang. kalo nak tengok full episod, dari season 1- 7 korang bolelah bukak kat.......
Read more »

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
Powered by Blogger