VVIP bB

Saturday, July 24, 2010

permulaan yang agak malang

korang ingat lagi tak dulu aku ade bagitau yg aku nk wat bisness?
sblm penulisan nie di teruskan, aku nak mintak maaf sebab busy sehari dua ni, dan tak sempat nak bertandang kat blog korang semuahttp://www.smileycodes.info...sebenarnya, semalam dan hari ni (esok xtau nak jual lg ke tak) aku terlibat dengan gerai jualan dadih dan minuman hasil perkongsian aku dengan rumate aku. aku bukak gerai tu sebenarnya bersempena dengan karnival badminton yang diadakan di universiti aku.

pada mulanya kitaorang rasa yang karnival ni akan mendapat sambutan yang hangat dari student u aku sendiri dan dari orang luar, tapi malangnya, itu hanyalah mimpi manis kamihttp://www.smileycodes.info..jom tengok aktiviti kami pada hari tersebut......

hari jumaat (2.30 a.m)

aku dengan rumate aku dan dibantu dengan seorang classmate aku,menyiapkan ramuan untuk membuat dadih...sebenarnya kami xde pengalaman langsung dalam bab-bab membuat dadih ni. berpandu kan instruction yang tersedia, kitaorang pn mengorak langkah pertama dengan memasukkan ramuan dadih tersebuthttp://www.smileycodes.info.. ha,mari kite tengok hasilnya..

kami angap nie sebagai experiment. selepas tunggu dekat sejam,nampaknya dadih kami menjadi.kami pun teruskan aktiviti kami..


kami berjaya menyiapkan kira-kira 60 bekas dadih. ini diangap percapaian yang agak membanggakan la bagi kami..hehehe...http://www.smileycodes.info

pada pukul 8 pagi, kami pun pergi ke tapak gerai kami..sampai jer kat sana, benda yang paling mengejutkan kami, hanya 2 gerai jer yang ada termasuk gerai kami. pada mulanya kami diberitahu terdapat 5 gerai kesemuanya. benda yang bermain difikiran kami, itu ialah advantage bagi kami, tapi sayangnya hari tersebut hanyalah untuk sesi training dan majlis perasmian. dan yang paling mengecewakan, majlis tersebut bermula lepas solat jumaat.

kami pun ingat better kami tangguh kedai tu dulu. esok baru bukak. lepas tu, tetibe kami terfikir pasal dadih kami...dah la kiteorang xde peti sejuk,nak dibiar cam tu, takut rosak la pulak kn, lama jugak kami fikir pasal ni, http://www.smileycodes.info last-last kami dapat idea nak pass jer dadih tu kat cafe student lelaki.mintak dia tolong jual. mujurlah dia setuju. maka,selamatlah dadih kami.hehehe..pada malam tersebut, kami sekali lagi menyiapkan dadih, untuk karnival badminton tu. sama macam semalam jugak, kami dapat menyiapkan 60 bekas dadih.

perasan tak ada 3 bekas dadih yang lain dari yang lain.sebenarnya kami cuba nak buat dadih 2 layer, tapi sayang,xmenjadi.hehehehttp://www.smileycodes.info...

hari sabtu (6 a.m)

kami bgn pagi-pagi lagi, semata-mata nak blend tembikai. ingat nak wat air tembikai.

dah macam ukiran dah aku tengok..hahaha..same x dengan ukiran kat bawah nie? hampir-hampir sama kan?

tapi sayang nya, bila sampai jer kat tapak kedai, sekali lagi kami dikejutkan. kali ni dengan pertambahan gerai. gerai milo dengan nescafe...huhu,memang xdapat fight la dengan diaorang. tapi kami xcepat putus asa,kami jual gak air kami..air tembikai,oren dengan laici.memang betul lah jangkaan kami, memang xlaku.huhu..http://www.smileycodes.infolagipun orang yang datang pun xdela ramai sangat.sekadar player dengan keluarga diorang jer..nama event dah gempak,tapi xde sambutan...lepas buka kedai dari pukul 8 pagi - 3ptg,still xde sambutan jugak, better kami tutup jela gerai kami,lagipun gerai-gerai yang lain pun semuanya dah balik.sekali lagi kami dibelenggu dengan isu dadih..(ayat cam hape ntah)http://www.smileycodes.info.. kami pun buat keputusan, kami ingat nak jual dadih kami kat makan kat luar u kami. yela, pasal air tu,dah rugi dah,xkan nak rugi dadih pulak kan..nasib baik tokei kedai tu setuju nak beli dadih kami, dan paling mengembirakan aku khususnya, dan kitaorang amnya, kami direkemenkan tokei kedai tu untuk jual susu lembu pulak.hahahahttp://www.smileycodes.info....dia ada member yang bukak ladang lembu tenusu. seingat aku, belum ada lagi orang kat u aku nih jual menda tu, so,ape salahnya mencuba kan.. 1st try kami dah kalah, xkan 2nd, 3rd n seterusnya still cam tu kan?...

aku teringat kata-kata aku dalam post yang terdahulu. dalam setiap berita sedih,pasti terselit berita gembira...Yaaahooo....bazar ramadhan,nantikan kemunculan kami!!!..keh3...http://www.smileycodes.info

kat bawah nie ada gambar kami sepanjang hari jualan kami.

ni mase kami nak menyiapkan gerai kami.

ni plk sesi latihan melayan pelanggan.

dah xder pelanggan sangat, kami terpaksa berlakon sesama sendiri....http://www.smileycodes.info


sambil-sambil tunggu gerai tutup,sempat jugak aku ambil gambar ni,sebagai tanda kenangan pilu...huhu...
http://www.smileycodes.info

4 comments:

miss lee said...

1st...tahniah sbb dpt bt ....
2nd...jgn pts asa k...rezeki ada d mna2...
3rd...blnja sa klu bnyk untung tym ramadan nnti k...heehhehe...mantion me ur gerai....sa jd plnggan setia..hahaha

belia bangkit said...

hahaha...tq nana...walopn kte bermusoh,ko tetap support aku...hehehe...

FiqaSaleh said...

semoga berjaya..heheheheh...

yastro said...

Hehehe...kira okeh lah tu..ade gak tempat nk dihantar,buatnye korang kne bwk blk sume...x ke lg haruu...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
Powered by Blogger